Składniki:
1 ½ kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
25 dag wędzonki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
naturalne jelito
olej
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski.
Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 170°.
Uwielbiam taką kiszkę! Szczególnie kiedy robi ją moja ciocia - jej jest mistrzowska :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
super!!! Robiłam ja pierwszy raz Pyszna!!!!
OdpowiedzUsuń