Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze.
Składniki:
50 dag mięsa wieprzowego
2 cebule
2 pomidory
4 ziemniaki
1 marchewka
1 papryka czerwona
2 zÄ…bki czosnku
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki czerwonego wina
½ Å‚yżeczki kminku
½ Å‚yżeczki majeranku
4 łyżki śmietany
Sól do smaku
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz