Zupa ziemniaczana- kartoflanka

Chyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiÅ‚o siÄ™ zawsze na niÄ… kartoflanka. Pyszna, pożywna i Å‚atwa w przygotowaniu. 



Składniki:

½ kg ziemniaków
2 pory
1 pęczek natki pietruszki
5 szklanek wywaru warzywnego z kostki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
30 dag mięsa z kurczaka

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jÄ… :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zupa, szczególnie z swojskim boczkiem i kiełbasą. Ostatnio natknąłem się na producenta którego wyroby warto polecić. To zakład mięsny Karol mają taka linię Swojskie z Zalasku - wędliny sa dobrej jakości i można je kupić w Carefurze

    OdpowiedzUsuń