Chyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
½ kg ziemniaków
2 pory
1 pęczek natki pietruszki
5 szklanek wywaru warzywnego z kostki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
30 dag mięsa z kurczaka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Uwielbiam jÄ… :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo smaczna zupa, szczególnie z swojskim boczkiem i kiełbasą. Ostatnio natknąłem się na producenta którego wyroby warto polecić. To zakład mięsny Karol mają taka linię Swojskie z Zalasku - wędliny sa dobrej jakości i można je kupić w Carefurze
OdpowiedzUsuń