Zrazy wołowe z chlebem żytnim

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek).



Składniki:

1 ½ kg mięsa wołowego
2 cebule
20 dag chleba żytniego
1 jajo
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać.


Następnie ułożyć farsz na rozbite mięso, zawinąć , formować zrazy i spinać wykałaczkami. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obrumienić zawinięte mięso, wlać bulion i dusić do miękkości.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz