Jaja w sosie gribiche

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia)



Składniki:

3 jaja ugotowane
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek octu
10 łyżek oleju
2 jaja
4 korniszony
1 łyżka kaparów
1 Pęczek szczypiorku
½ Å‚yżki soli
pieprz do smaku

Wykonanie:

Wymieszać widelcem musztardę z surowym żółtkiem, solą , pieprzem, olejem i octem. Następnie dodać pokrojone drobno korniszony, jajo na twardo, kapary i posiekany szczypiorek. Sos ten można również przygotować na bazie majonezu. Udekorować ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a pozostały sos użyć do zimnych zakąsek.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają! Nie jadłam w takiej wersji, muszę spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń