Sernik cytrynowy

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego!
Sernik z twarogu homogenizowanego
Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik z ziemniakami
Sernik z mleka z porzeczkami
Sernik bez sera
Sernik z gruszkami


Składniki:

1 kg sera twarogowego
7 żółtek
5 białek z jaja
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 ½ szklanki mleka
2 kisiele cytrynowe
1 aromat cytrynowy
tłuszcz i wiórki do formy

Wykonanie:

Ser dokładnie zmielić i utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie dodać kisiele, mleko, olej, aromat, a na końcu sztywno ubitą pianę. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Mam ostatnio wenę na serniki, muszę spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń