Pomarańczowy sernik z kokosową pianką

Sernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy




Składniki na serowiec:

1 kg sera
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 jaja
4 żółtka
10 dag skórki z pomarańczy
1 aromat pomarańczowy
1 kisiel pomarańczowy

Składniki na ciasto:

30 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 jajo
10 dag masła
1 łyżka smalcu
Tłuszcz i wiórki do formy

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi.



Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto, posypać skórką z pomarańczy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia ubić pianę z sześciu białek z ½ szklanki cukru i ½ szklanki wiórek kokosowych. Wyłożyć pianę na placek i dopiec na złoty kolor około 10 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ten sernik. Zawsze robi furorę na stole :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń