Sernik z twarogu homogenizowanego

Bardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta.

Trzeba jednak uważać na producenta gotowych wyrobów homogenizowanych. Kaloryczność serka/ twarożku homogenizowanego jest często dużo wyższa niż chudego twarożku (160- 180 kalorii w 100 gramach). Jeżeli chcemy aby nasz serniczek nie był bombą kaloryczną to warto zwrócić uwagę na zawartość energetyczną i skład twarożku.



Składniki:

1 kg twarogu homogenizowanego
4 jaja
40 dag cukru (najlepiej trzcinowego)
3 dag kaszy manny
2 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat pomarańczowy
Herbatniki lub biszkopty
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy (lub papier do pieczenia)
Dowolne bakalie

Wykonanie:

Twarożek homogenizowany włożyć do miski i połączyć z mąką ziemniaczaną, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z resztą składników. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem i przełożyć do formy lekko natłuszczonej i wysypanej wiórkami i wyłożonej biszkoptami. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: