Klasztorna zupa – krem

Przepis ze starej książki... Czemu został nazwany zupą klasztorną? :) nie wiem. Ale smakuje wybornie



Składniki:

2 świeże ogórki
1 główka sałaty
1 cebula
1 łyżka masła
2 litry bulionu
2 ziemniaki
2 żółtka
½ szklanki śmietany
Sól, pieprz
Natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę i ogórki obrać i posiekać razem z sałatą. W garnku rozgrzać masło poddusić cebulę, ogórki, sałatę i drobno pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem, a w razie potrzeby doprawić i gotować około ½ godziny.



Po wystudzeniu zmiksować.



Śmietanę utrzeć z żółtkami, rozprowadzić po zupie, posypać natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałam świeżych ogórków do zupy... Zaciekawiłaś mnie :)
    A nazwa faktycznie intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń