Tarta gruszkowo- orzechowa

Sezon na gruszki i sezon na orzechy... W ten sposób powstała dziś pyszna tarta!




Składniki:

2 szklanki mÄ…ki
4 jajka
1 kostka masła lub margaryny
½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
½ szklanki cukru
1 cytryna
5 gruszek
15 dag posiekanych orzechów
5 dag słonecznika
2 łyżki cukru pudru
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
Sól

Wykonanie:

Z mÄ…ki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i Å›mietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, Å›cieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. FormÄ™ do tarty smarujemy tÅ‚uszczem, posypujemy wiórkami i wykÅ‚adamy rozwaÅ‚kowane ciasto. NastÄ™pnie posypujemy poÅ‚owÄ… orzechów, sÅ‚onecznikiem i wkÅ‚adamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianÄ™ z pozostaÅ‚ych biaÅ‚ek, Å‚Ä…czymy z koglem-moglem i pozostaÅ‚ymi orzechami. Po wyjÄ™ciu ciasta w piekarnika nakÅ‚adamy odsÄ…czone gruszki i przykrywamy warstwÄ… masy biaÅ‚kowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte okoÅ‚o 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Wspaniała tarta! My też robiłyśmy dziś ciacho z gruszkami i sezamem:) zapraszamy: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń