Sernik z jabłkami

Połączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką!



Składniki:

15 dag mąki
1 kg jabłek
½ kostki masła lub margaryny
8 łyżek cukru pudru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat

Składniki na masę serową:

25 dag tłustego sera białego
¼ kostki masła lub margaryny
8 łyżek cukru pudru
2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku
¼ szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie ciasta:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 


Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser. 


Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować. Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Prześliczny! Sernik z jabłkiem to duet idealny :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń