Pączki z jabłek


Niecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne.


Składniki:

10 jabłek
4 jaja
10 dag mąki
cynamon
konfitura
olej do smażenia
cukier waniliowy

Wykonanie:

Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową).



Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać ubitą pianę z białek. W powstałej masie moczyć jabłka ze wszystkich stron. Rozgrzać olej, włożyć oblepione jabłka, nakryć i smażyć na rumiano. Wyjąć łyżką cedzakową, oprószyć cukrem waniliowym lub polać bitą śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Wspaniały pomysł! Wyglądają cudnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń