Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi

Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl)





Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka soli
½ szklanki wody

Składniki na farsz:

30 dag wędliny
1 cebula
30 dag mięsa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka.

Wykonanie farszu:

Cebulę, wędlinę i mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi).



Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Ojej jak one przepysznie wyglądają! Zjadłam kilka :)

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo radości i mało smutków!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń