Ziemniaki z fasolą na ostro

Lubię takie warzywne kociołki. W tym dominuje fasola i ziemniaki.




Składniki:

5 dużych ziemniaków
2 czerwone papryki
1 biała cebula
1 puszka fasoli czerwonej
3 pomidory
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
4 łyżki oleju
1 gałązka świeżego tymianku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube pierścienie i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki, mielona paprykę i smażyć przez 5 minut. Następnie podlać wodą, doprawić, dodać pokrojona paprykę i obrane ze skórki pomidory i dusić do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać odsączoną fasolę i ozdobić świeżym tymiankiem.

Tradycyjna Kuchnia

9 komentarzy:

  1. Cudne jedzonko. Chętnie wypróbuję przepis. Jednak poczekam na chłodniejsze jesienne dni :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne kociołkowe jedzenie, moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię takie kociołki warzywne. Na obiad najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie lubię, wszystko razem i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie lubię, wszystko razem i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. konkretne danie, w sam raz na jesienne chłodniejsze wieczory, które niedługo nadejdą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń