Kofta kebab grillowany FIT

Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). Zaintrygowały mnie od samego początku, bo mięsa mielonego na patyku jeszcze nie robiłam :) A do tego zdrowy kebab? Czy to w ogóle możliwe?

Kofta kebab jest  jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie. Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj). 



Składniki (6 sztuk)

25 dag łopatki wieprzowej mielonej
1 biała cebula
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry
cytryna

Sos:

mały jogurt grecki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie np. suszona bazylia

Wykonanie:

Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa.



Doprawić i nabijać na patyczki w kształcie parówek.
Grillować z każdej strony, co jakiś czas odwracając.



Przygotowanie sosu:

Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać.

Mięso skropić sokiem z cytryny i podawać w towarzystwie sosu.




Tradycyjna Kuchnia

12 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie mam grilla ani prawdziwego, ani elektrycznego, ani patelni grillowej :(
    P.S. Jak robisz muffiny z jajek i bananów? Zaintrygowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bez grilla sobie nie wyobrażam :) Uwielbiam
      ps. tutaj masz przepis na muffinki bananowe :D
      http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/06/3-skadnikowe-muffiny-z-malinami.html

      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  2. Biorę wszystko co FIT ;) Ta zieleń od pietruszki mocno mnie przekonuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie podane na patyczkach :D Fajnie, że dałaś tak dużo zieleniny! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna i bardzo apetyczna propozycja :D Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszny , wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa propozycja:) pysznie wygląda1:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie apetyczne, szczególnie z tymi zielonymi akcentami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślina sama cieknie po brodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowity pomysł :) ja tak grillowałam wołowinę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam i dość często swego czasu robiłam :)

    OdpowiedzUsuń