Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). Zaintrygowały mnie od samego początku, bo mięsa mielonego na patyku jeszcze nie robiłam :) A do tego zdrowy kebab? Czy to w ogóle możliwe?
Kofta kebab jest jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie. Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj).
Składniki (6 sztuk)
25 dag łopatki wieprzowej mielonej1 biała cebula
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry
cytryna
Sos:
mały jogurt grecki1 ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie np. suszona bazylia
Wykonanie:
Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa.Doprawić i nabijać na patyczki w kształcie parówek.
Grillować z każdej strony, co jakiś czas odwracając.
Przygotowanie sosu:
Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać.Mięso skropić sokiem z cytryny i podawać w towarzystwie sosu.
Szkoda, że nie mam grilla ani prawdziwego, ani elektrycznego, ani patelni grillowej :(
OdpowiedzUsuńP.S. Jak robisz muffiny z jajek i bananów? Zaintrygowałaś mnie!
Ja bez grilla sobie nie wyobrażam :) Uwielbiam
Usuńps. tutaj masz przepis na muffinki bananowe :D
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/06/3-skadnikowe-muffiny-z-malinami.html
Pozdrawiam serdecznie !
Biorę wszystko co FIT ;) Ta zieleń od pietruszki mocno mnie przekonuje!
OdpowiedzUsuńŁadnie podane na patyczkach :D Fajnie, że dałaś tak dużo zieleniny! :D
OdpowiedzUsuńŚwietna i bardzo apetyczna propozycja :D Mniam :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny , wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja:) pysznie wygląda1:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne, szczególnie z tymi zielonymi akcentami :)
OdpowiedzUsuńAż ślina sama cieknie po brodzie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł :) ja tak grillowałam wołowinę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i dość często swego czasu robiłam :)
OdpowiedzUsuń