Makaron FIT z cukinią i pomidorami

Uwielbiam makarony, szczególnie pełnoziarniste, kukurydziane i ryżowe. Ostatnio zaczęłam również próbować inne tj. orkiszowe, jęczmienne, owsiane, grochowe itp. Dobrze się złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy, którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej.
U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską.




 Składniki (3-4 porcje):

300 gram makaronu jęczmiennego lub innego
1 mała młoda cukinia
1 puszka pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 papryki
1 mała cebula
1 pętko kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
łyżka oliwy lub oleju kokosowego
opcjonalnie 1/2 łyżeczki siemienia lnianego

Wykonanie:

Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut.

*aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego)
*kiełbaskę możemy pominąć lub zastąpić np. filetem z kurczaka

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz