Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna!
Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne1 młoda cukinia
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 marchewka
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki soku pomidorowego
½ szklanki startego parmezanu
tymianek
bazylia
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Super, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńO, matko! Akurat widzę to zdjęcie, kiedy mam ogromną ochotę na makaron (takowy mam dzisiaj na obiad)... Lasagne uwielbiam, kocham i wielbię! Tylko nie ma mi kto jej przyrządzić... :D
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wegetariańska wersje lasagni :) A ta z cukinia jest pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :D Świetne dodatki :D
OdpowiedzUsuńPiękna "lazania"! :)
OdpowiedzUsuńTaką lazanię to ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPropozycja dla mnie, w sam raz :-) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCałość musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń