Lasagne lazania z mięsem mielonym

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl/)



Składniki:

6 płatków lasagne
½ kg mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula
10 listków czosnku niedźwiedziego
6 plasterków żółtego sera
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
5 łyżek oleju
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki.



Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia



 i obłożyć resztą mięsa.



Następnie położyć plastry sera.



Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia