Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl/)
Składniki:
6 płatków lasagne
½ kg mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula
10 listków czosnku niedźwiedziego
6 plasterków żółtego sera
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
5 łyżek oleju
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki.
Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia
i obłożyć resztą mięsa.
Następnie położyć plastry sera.
Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut.
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
▼
2016
(405)
- ► października (25)
-
▼
kwietnia
(25)
- Ogórki w musztardzie do słoików na zimę
- Natka pietruszki do słoików na zimę
- Domowy ketchup z musztardą do słoików
- Lasagne lazania z mięsem mielonym
- Kompot z jabłek do słoików na zimę
- Pomidory z oliwkami do słoików na zimę
- Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę
- Pomidorki w galaretce do słoików na zimę
- Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę
- Kompot rabarbarowy do słoików na zimę
- Pomidory pelati w przecierze pomidorowym do słoikó...
- Bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami
- Chlebek otrębowy ze śliwką
- Ćwikła z kapustą do słoików na zimę
- Botwinka z koperkiem do słoików na zimę
- Wątróbka pieczona w boczku
- Dżem truskawkowo- bananowy
- Sernik z orzechami
- Rolada biszkoptowa bananowa
- Tort urodzinowy- bananowy motyl
- Muffiny z pomarańczą
- Racuchy kefirowe ze śliwką
- Placuszki miodowe z migdałami
- Szupenia- regionalna potrawa z fasolą
- Ogórki w cieście faszerowane kaszą i mięsem
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
Kasiu, gdybyś miała ochotę i czas na tradycyjne włoskie lasagne, to wpadnij na chwilę do mnie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
http://www.tapenda.pl/przepis/Lasagne_z_sosem_bolonskim_i_beszamelem/426/
Pycha przepis :)! Dawno nie jadłam lasagne.
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :/
OdpowiedzUsuń