Ogórki w musztardzie do słoików na zimę

Są już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam!



Składniki:

3 kg małych ogórków
2 cebule
1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik
1 baldach kopru

Składniki na zalewę:

5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
5 łyżek musztardy

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić na noc. Następnego dnia zakręcić, przełożyć do garnka z wodą do ¾ wysokości i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Kiedyś jako "alternatywną wersję" kiszonych ogórków zrobiłam ogórki w curry i chilli...wyszły przepyszne! Tym razem spróbuję też z musztardą-dzięki za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń