Ćwikła z kapustą do słoików na zimę

Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje!



Składniki:

2 kg kapusty czerwonej lub białej
2 kg buraczków ćwikłowych
40 dag cebuli

Składniki na zalewę:

1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
ziele angielski
liść laurowy

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać i zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: