Pomidory z oliwkami do słoików na zimę

Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze)
W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)



Składniki:

2 kg pomidorów
1 szklanka czarnych oliwek
6 łyżek czerwonego octu
6 ząbków czosnku
1 szklanka oliwy
1 łyżeczka chili
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić razem z czosnkiem. Wymieszać z oliwkami(oliwki możemy pokroić), drobno posiekaną natką pietruszki i oliwą wymieszaną z octem. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz