Wątróbka pieczona w boczku

Uwielbiam tradycyjną wątróbkę w cebuli, ale przyznam że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza.
Połączenie wątróbki drobiowej z boczkiem? Czemu nie!



Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej
4 łyżki masła
25 dag wędzonego boczku
2 cebule białe
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Wątróbkę opłukać, przełożyć do głębokiej patelni i odparować rumieniąc z mąką, po zrumienieniu doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokroić w talarki i przysmażyć na maśle. Wystudzoną wątróbkę obwinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczką i przełożyć do cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 15 minut. Podawać do obiadu lub na przystawkę.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: