Składniki:
2 jajka
½ szklanki soku z pomarańczy
4 łyżki masła
1 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
6 łyżeczek miodu
6 plastrów pomarańcza
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Jajka dokładnie ubić mikserem, wlać sok pomarańczowy, dodać masło (można go wcześniej lekko roztopić) i jeszcze raz starannie ubić na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do smaku i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki.
Foremki posmarować tłuszczem, wlać po łyżeczce miodu, ułożyć po plasterku pomarańcza i napełnić przygotowanym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z foremek, podawać z pomarańczą od spodu.
świetny pomysł z tą pomarańczą
OdpowiedzUsuńMoja siostra, wielbiciel pomarańczy, na pewno ucieszy się jak jej takie upiekę. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrusowe wypieki, a pomysł z pomarańczą super :)
OdpowiedzUsuń