Śniadaniowa sałatka ziemniaczana na ciepło

Tą wersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. 




Składniki:

1 kg ziemniaków
30 dag pomidorów koktajlowych
1 słoiczek oliwek czarnych
3 gałązki rozmarynu
5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia lub masło klarowane

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki na rumiano i pod koniec wrzucić pomidorki (uważać aby się nie rozpadły). Ułożyć na półmisku, posypać oliwkami, przyprawić do smaku, posypać posiekanym rozmarynem i podawać na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, chętnie bym spróbowała na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki ziemniaczane. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety strasznie nie lubię oliwek.
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna :) lubię takie lekkie, a jednocześnie konkretne sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na smaczny i pożywny początek dnia :D

    OdpowiedzUsuń