Jajecznica z cukinią, pieczarkami i pomidorami

Nie znam chyba osoby, która choć raz nie spróbowała jajecznicy :) Są zwolennicy tradycyjnej jajecznicy bez dodatków, jedni lubią suchą, inni rzadką (nawet z mlekiem), jedni z pomidorami, inni z szynką... wariacji "jajecznicowych" można wymyślać chyba w nieskończoność. 

U mnie dziś (z racji sezonu) jajecznica z cukinią i tradycyjnie już z pieczarkami i pomidorami.



Składniki:

2 jajka
1 pieczarka
1 plaster cukinii
1/2 małego pomidora
1/2 łyżeczki masła
sól


Wykonanie:

Z dużej cukinii ukroić plaster grubości około 0,5 cm (lub dwa plastry z mniejszej cukinii). Wydrążyć miękki środek i pociąć na mniejsze kawałeczki twardszą część cukinii. Pokroić również pieczarki i pomidor. Warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać rozbełtane wcześniej jajka i dosolić. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajecznicy.

Tradycyjna Kuchnia

6 komentarzy:

  1. Ostatnio jem jajeczne śniadania, po takich najlepiej rozpoczynam dzień. pyszny pomysł na jajecznicę

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, wygląda smakowicie. Wypaśna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jajecznica! Taka na grzankach smakowała by pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas jajecznica to jedno z tradycyjnych niedzielnych śniadań i choć najczęściej w wersji tradycyjnej (na wędzonym boczku, ze szczypiorkiem), to zdarzają nam się także "jajecznicowe" eksperymenty. Za mną chodzi ostatnio jajecznica z leśnymi grzybami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z pokrojonym w kostkę wędzonym łososiem.

      Usuń
  5. bardzo fajne urozmaicenie zwykłej jajecznicy :)

    OdpowiedzUsuń