Tzazik- sos grecki do dań

Tzaziki, inaczej zwane Cacykami to greckie przybranie, podawane jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej).Taki dodatek nawet ze zwykłej kanapki zrobi przepyszne danie! Połączenie ogórka, czosnku i jogurtu z przyprawami jest po prostu genialne!



Składniki:

- 330 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 3 serki „bieluchy” z ziołami
- 1 główka czosnku
- 1 duży zielony ogórek
- 1 łyżeczka majeranku, oregano, octu i cukru
- sól do smaku


Wykonanie:

Ogórek zetrzeć na tarce, odcedzić z niego wodę. Do miąższu dodać ser, jogurt, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Pod koniec dodać ocet. Wymieszać i rozlać do słoiczków. Tak przygotowany sos można przechowywać 3 tygodnie w lodówce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz