Szarlotka na czerstwych bułkach


Są różne sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa, dzięki którym nie będziemy musieli wyrzucać pozostawionych kromeczek/bułek. Przedstawiam tym razem pyszne ciasto jabłkowe


Składniki:

Ø 5 czerstwych bułek

½ litra mleka

Ø 3 jajka

Ø 10 dag cukru

Ø 1 kg jabłek

Ø 10 dag masła

Ø 4 dag cukru pudru (do posypki)

Ø Wiórki kokosowe

Ø Cynamon


Wykonanie:

Bułki pokroić w cienkie kromki, zalać mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć, wbić jaja. Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozmiękczoną bułkę podzielić na trzy części. Spód tortownicy wyłożyć 1 częścią bułki na nią nałożyć połowę jabłek, ponownie bułkę i znowu jabłka. Przykryć resztą bułki, skropić roztopionym masłem, posypać wiórkami. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni, posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: