Grzanki czesterki

Kolejny z pomysłów pt. "co zrobić z czerstwym pieczywem". Tym razem niekoniecznie niskokaloryczny- ale za to bardzo smaczny. Mowa o grzankach- ekspresowo przyrządzanych. Polecam od czasu do czasu :) Odrobina więcej kalorii jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)
Ja ich używać jako dodatek do zup lub jako suchą przekąskę.


Składniki:
 20 dag czerstwej buÅ‚ki
 1 jajo
 100 ml mleka
 5 dag sera żółtego startego
 5 dag tartej buÅ‚ki
 Sól
 Pieprz
 ZioÅ‚a prowansalskie
 Olej do smażenia

Wykonanie:
Bułkę czerstwą lub chleb pokroić w słupki. Jajo rozbić z mlekiem, a bułkę tartą wymieszać z serem żółtym i przyprawami. Słupki bułek maczać w mleku z jajem, chwilę potrzymać by nasiąkły (uważać żeby za bardzo się nie rozmiękły). Obtaczać w bułce tartej z serem i przyprawami, obsmażać dokładnie na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz