Naleśniki piwne nie są jeszcze tak popularne. A szkoda, bo to bardzo prosta i niezwykle ciekawa przekąska. Takie naleśniki doskonale nadają się do wieczornego piwka i grilla w ogrodzie:) Farsz może być dowolny:) (byle słony). Ja tym razem proponuje pieczarkowe nadzienie!
Składniki na naleśniki:
25 dag mąki
2 jaja
1 szklanka mleka
¼ szklanki oleju
1 szklanka jasnego piwa
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sól do smaku
Składniki na nadzienie pieczarkowe:
½ kg pieczarek
1 duża cebula
¼ kostki masła
25 dag sera żółtego (polecam ser wędzony)
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Wykonanie nadzienia pieczarkowego: Pieczarki pokroić i poddusić na maśle z cebulą. Dodać starty ser, przyprawić i nadziewać naleśniki piwne. Podawać z czerwonym barszczem.
½ kg pieczarek
1 duża cebula
¼ kostki masła
25 dag sera żółtego (polecam ser wędzony)
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Wykonanie nadzienia pieczarkowego: Pieczarki pokroić i poddusić na maśle z cebulą. Dodać starty ser, przyprawić i nadziewać naleśniki piwne. Podawać z czerwonym barszczem.
Wykonanie naleśników: Jaja połączyć z mlekiem, piwem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej , przyprawić do smaku solą. Patelnię rozgrzać i smażyć naleśniki
Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć i ponownie podsmażyć na patelni
Do naleśników podaję zazwyczaj barszcz czerwony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz