Naleśniki piwne

Naleśniki piwne nie są jeszcze tak popularne. A szkoda, bo to bardzo prosta i niezwykle ciekawa przekąska. Takie naleśniki doskonale nadają się do wieczornego piwka i grilla w ogrodzie:) Farsz może być dowolny:) (byle słony). Ja tym razem proponuje pieczarkowe nadzienie!

 

Składniki na naleśniki:
 25 dag mąki
 2 jaja
 1 szklanka mleka
 ¼ szklanki oleju
 1 szklanka jasnego piwa
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 Sól do smaku

Składniki na nadzienie pieczarkowe:
 ½ kg pieczarek
 1 duża cebula
 ¼ kostki masła
 25 dag sera żółtego (polecam ser wędzony)
 Sól do smaku
 Pieprz do smaku


Wykonanie nadzienia pieczarkowego: Pieczarki pokroić i poddusić na maśle z cebulą. Dodać starty ser, przyprawić i nadziewać naleśniki piwne. Podawać z czerwonym barszczem.


Wykonanie naleśników: Jaja połączyć z mlekiem, piwem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej , przyprawić do smaku solą. Patelnię rozgrzać i smażyć naleśniki

Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć i ponownie podsmażyć na patelni

Do naleśników podaję zazwyczaj barszcz czerwony.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz