Ciasto z owocami sezonowymi


Jest to przepis uniwersalny. Robię go bardzo często- w zależności od sezonu- zmieniam tylko owoce i smak galaretki. Pozostałe składniki są bez zmian.



Składniki:

Ciasto:
• 25 dag mÄ…ki
• 25 dag cukru
• ¾ szklanki ciepÅ‚ego mleka
• 1/3 szklanki oleju
• 5 jaj
• Å‚yżka proszku do pieczenia

Krem:

• 3 żółtka
• 1 jajo caÅ‚e
• ½ szklanki cukry
• 1 i ½ szklanki mleka
• 3 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
• cukier wanilinowy
• 1 kostka masÅ‚a


Wykonanie:

CIASTO Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników. Ubić na sztywno pianę z białek. Wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni, przez 30-40 minut.

KREM Jajo i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko z cukrem wanilinowym i na gorąco dodawać do masy, cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Wykonany krem połączyć z masłem (wcześniej utartym).


Na upieczony, przestudzony biszkopt nałożyć krem, następnie poukładać owoce (truskawki, maliny- w zależności od sezonu) i zalać galaretką o smaku danych owoców.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz