Tym razem torcik z biszkoptu razowego, czyli podobny do klasycznego jednak przygotowany z użyciem składników z chleba razowego! Biszkopt razowy jest rewelacyjny i bardziej syci! Polecam!
Składnik na biszkopt:
1 szklanka ususzonego i zmielonego chleba razowego
5 jaj
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy naturalnej zmielonej
1 łyżeczka cynamonu
TÅ‚uszcz
Wiórki do formy
Składniki do masy :
350 gram nutelli
25 dag rodzynek królewskich
1/3 szklanki likieru adwokat (tirami su)
1 kostka masła
Składniki do galaretki:
25 żurawiny
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra wody
WYKONANIE:
Wykonanie masy: Miękkie masło utrzeć z nutellą i połączyć z wymoczonymi wcześniej rodzynkami w likierze.
Na początek mielimy suchy chleb razowy- około 1 szklankę.
Żółtaka utrzeć z cukrem, natomiast z białek ubić pianę z jedną łyżeczką cukru. Na utarte żółtka wyłożyć pianę, zmielony chleb razowy, kawę proszek i cynamon- całość wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać obficie wiórkami i wlać ciasto. Piec w temperaturze 170 przez 20 minut. Po ostudzeniu placek przekroić i przełożyć masą z rodzynkami.
Wierzch placka zalać galaretkÄ… z żurawinÄ… rozpuszczonÄ… w ½ litra wody (lekko Å›ciÄ™tÄ…)
Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowlÄ…t
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Åšwiata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiÄ…ce
MÄ…czne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pÄ…czki
PiÄ…tkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekÄ…ska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Åšliwki
Åšniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
-
▼
2013
(333)
- ► października (22)
-
▼
maja
(34)
- Jak zachować świeżość wędliny i masła w lodówce?
- Szyszki ryżowe
- Pasta z serka Brie
- Tzazik- sos grecki do dań
- Paluchy czekoladowe z pazurkiem
- Kruche ciasteczka SERCA
- Kotlety z pęczaku z grzybami
- Naleśniki piwne
- Tort z chleba razowego
- Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka
- Jasne placki ziemniaczane
- Panierka z tortelini
- Chappati - placki indyjskie
- Gruszki waniliowe
- Makowiec z jabłkami
- Murzynek z rabarbarem
- Kalafior w galarecie
- Sałatka z czerwonej kapusty i ryżu
- Grzanki czesterki
- Galaretka grejpfrutowa z winem
- Jak usunąć osad z herbaty?
- Serek topiony domowej roboty
- Krem z rabarbarem
- Kruche ciasto
- Szarlotka na czerstwych bułkach
- Fenkuł z serem pleśniowym
- Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja
- Pesto- domowy przepis
- MÅ‚oda kapusta faszerowana
- Banany w syropie cynamonowym
- Awokado z nadzieniem serowym
- Ucierany z owocami
- Świeżość żółtek
- Ciasto z owocami sezonowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz