Tort z chleba razowego

 
Tym razem torcik z biszkoptu razowego, czyli podobny do klasycznego jednak przygotowany z użyciem składników z chleba razowego! Biszkopt razowy jest rewelacyjny i bardziej syci! Polecam!




Składnik na biszkopt:
 1 szklanka ususzonego i zmielonego chleba razowego
 5 jaj
 10 Å‚yżek cukru
 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
 1 Å‚yżeczka kawy naturalnej zmielonej
 1 Å‚yżeczka cynamonu
 TÅ‚uszcz
 Wiórki do formy

Składniki do masy :
 350 gram nutelli
 25 dag rodzynek królewskich
 1/3 szklanki likieru adwokat (tirami su)
 1 kostka masÅ‚a

Składniki do galaretki:
 25 żurawiny
 2 galaretki z owoców leÅ›nych
 ½ litra wody


WYKONANIE:

 Wykonanie masy: MiÄ™kkie masÅ‚o utrzeć z nutellÄ… i poÅ‚Ä…czyć z wymoczonymi wczeÅ›niej rodzynkami w likierze.

Na początek mielimy suchy chleb razowy- około 1 szklankę.

 

Żółtaka utrzeć z cukrem, natomiast z białek ubić pianę z jedną łyżeczką cukru. Na utarte żółtka wyłożyć pianę, zmielony chleb razowy, kawę proszek i cynamon- całość wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać obficie wiórkami i wlać ciasto. Piec w temperaturze 170 przez 20 minut. Po ostudzeniu placek przekroić i przełożyć masą z rodzynkami.



Wierzch placka zalać galaretkÄ… z żurawinÄ… rozpuszczonÄ… w ½ litra wody (lekko Å›ciÄ™tÄ…)



Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz