Chappati - placki indyjskie

Capati, czapati lub chapati są to okrągłe cienkie placuszki z ciasta z mąki razowej (ja używam pełnoziarnistej), podstawa kuchni w południowej azjatyckiej (oraz wschodniej Afryki). Używane zamiast sztućców do nabierania potrawy.



Składniki:
 45 dag mÄ…ki peÅ‚noziarnistej
 2 Å‚yżeczki soli
 10 dag masÅ‚a lub margaryny
 1 szklanka jogurtu

Wykonanie:
Wymieszać mąkę z masłem, dodać resztę składników i zagnieść dokładnie ciasto.



Uformować wałek, pokroić w plastry i lekko rozwałkować.



Placki uÅ‚ożyć na natÅ‚uszczonej blasze i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Placki obrócić po 10 minutach i dopiec. Jeszcze ciepÅ‚e posmarować masÅ‚em.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz