Fenkuł z serem pleśniowym

Przyszła wiosna, a wraz z nią wiele pysznych nowalijek! Wśród nich wypatrzyłam ostatnio fenkuł. Przedstawiam łatwy i szybki przepis na fenkuł w roli głównej :)

Może kilka słów na temat tego "nieznajomego" warzywka:

Fenkuł, nazywany często koprem włoskim, jest warzywem o wszechstronnym działaniu. Pomaga na niemowlęce kolki, a także wzmaga laktację u młodych mam. Pomaga również w leczeniu kaszlu i wzmacnia organizm podczas grypy. Działa również jako afrodyzjak (W czasach antycznych kobiety raczyły swych kochanków zupą fenkułową- wzmacniając ich potencję)




Składniki:

Ø 1 duży fenkuł

Ø 1 serek mały pleśniowy

Ø 3 łyżki twarogu

Ø 2 ząbki czosnku

Ø 1 cytryna

Ø Kilka pomidorków koktajlowych

Ø Sól

Ø Pieprz


Wykonanie:

Fenkuł obrać, umyć, przekroić na pół i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 15 minut. Ser pleśniowy utrzeć z twarogiem, pieprzem, czosnkiem z odrobiną soli. Masę nałożyć na połówki fenkuł, obłożyć pomidorkami i zapiekac 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz