Kotlety z pęczaku z grzybami

Bardzo lubię połączenie pęczaku z grzybami- dlatego takie kotleciki goszczą często na moim kuchennym stole:) Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, dostarczające organizmowi energii. Zalet tej kaszy jest wiele :) Polecam zamienić czasem nudne kotlety mielone na pęczakowe pulpeciki :)



Składniki:
 30 dag pęcaku
 2 jaja
 1 cebula duża
 15 dag suszonych grzybów
 2 łyżki masła
 Tarta bułka
 Olej do smażenia
 Sól do smaku

Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej, ugotować i usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Pęcak opłukać i gotować w osolonym wrzątku przez około godzinę na wolnym ogniu. Ostudzić i zmielić z usmażonymi grzybami i cebulą. Przyprawić, dodać jaja i formować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Polać dowolnym sosem chrzanem lub grzybowym.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz