Murzynek z rabarbarem

Murzynek to ciasto, którego smak zapewne każdy zna. Jest prosty w przygotowaniu- upiec go może każdy- trudno żeby się nie udał! Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu (ponadto składa się z niewielu składników). Dziś prezentuje Państwu Murzynka z popularnym ostatnio rabarbarem.


Składniki:

Ø 2 szklanki mąki

Ø 20 dag margaryny

Ø 30 dag cukru

Ø 5 jaj

Ø 3 łyżki oliwy

Ø 3 łyżki kakao

Ø 1/3 szklanki wody

Ø ½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia

Ø ½ Å‚yżeczki sody

Ø 1 cukier waniliowy

Ø Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Ø Rabarbar


Wykonanie:

Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę przestudzić, a następnie połączyć z żółtkami, mąką z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym. Składniki dokładnie wymieszać i dodać sztywno ubitą pianę z białek.


Ciasto wlać do formy, uÅ‚ożyć pokrojony rabarbar i piec w temperaturze 160°C przez 35 minut. Zamiast rabarbaru możemy dodać inne owoce sezonowe.





Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz