12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie

Patison jest warzywem, należącym do rodziny dyniowatych. Jest także krewnym popularnego i powszechnie stosowanego ogórka. Specyficzny wygląd, przypominający statek kosmiczny sprawia, że patisony bardzo atrakcyjnie prezentują się na jako dekoracja stołu.

Pattypan squash

 Oto kilka ciekawostek na temat tego ciekawego warzywa :


1. 10 dkg to zaledwie 18 kcal !
2. Patison znajduje swoje zastosowanie w dietoterapii, podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego oraz układu sercowo-naczyniowego
3. Uprawiany był jako warzywo już przez Indian z Jukatanu i starożytnych Azteków
4. Francuzi nazywają go biretem księdza lub czapką elektorską
5. Niektóre odmiany patisona mają szczególnie piękne owoce i można je uprawiać jako dynie ozdobne.
6. Dojrzałe okazy osiągają do 30 cm średnicy i mogą ważyć aż 1,5 kg
7. Patison może przybierać różne barwy – białą, zieloną, granatowo-fiołkową i niemal czarną
8. Skórka młodych patisonów jest na tyle delikatna, że nie wymaga obierania.
9. Patisony w powodzeniem „naśladują” inne przysmaki: smażone na oleju przypominają frytki, marynowane ogórki, a ugotowane i polane masełkiem z bułką tartą- fasolkę szparagową
10. Duże, dojrzałe warzywa mogą mieć mdły posmak.
11. Zbiór patisonów przeprowadza się od lipca do połowy października
12. Skórka patisona musi być jak gładka i napięta, warzywo o pomarszczonej skórce nie jest już pierwszej świeżości

Pattypan squash

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz