Dynia w sosie brokułowym

Dynia jedno z warzyw najbardziej nadających się n zdrowe i smaczne dania.



Składniki:

2 kg dyni
½ kg brokułów
1 marchewka
1 biała cebula
¾ szklanki mleka
¼ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól do smaku

Wykonanie:

Dynię obrać, pokroić i ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Oddzielnie ugotować brokuły i marchewkę. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wsypać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko, jogurt i stale mieszając na bardzo wolnym ogniu doprawić musztardą i solą. Gotować do zgęstnienia, dodać brokuły i startą ugotowaną marchewkę. Chwilę poddusić i polać dynię ułożoną na ozdobnym półmisku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz