Pikantne naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami

Naleśniki na bogato na specjalną okazję.

Składniki:

Naleśnik 6 szt.
Papryka ostra mielona  do smaku

Składniki na farsz;

Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt.
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Cukinia młoda 1 szt.
Papryczka chili 1/3 szt.
Kurkuma 1 łyżeczka
]oregano 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Mąka kukurydziana 1 łyżka

Składniki na sos:

Czosnek 1 ząbek
Papryczka chili 
Pomidory krojone z puszki 1 szt.
Kurkuma do smaku
Sól i pieprz do smaku
Oregano do smaku
Ser żółty 15 dag (twardy)
Świeża bazylia

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki usmażyć według przepisu z dodatkiem papryki mielonej ostrej do smaku.
Przygotowanie farszu:
Kurczaka, warzywa dokładnie opłukać, pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać. 


Kurczaka oprószyć mąką kukurydziana i podsmażyć przez chwilę na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone warzywa, chili, oprószyć oregano, kurkumą i smażyć około 3-4 minuty mieszają, w międzyczasie podlać 2-3 łyżkami wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i zdjąć z ognia.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

W garnku podsmażyć na oliwie posiekany czosnek i papryczkę chili, dodać pomidory i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut bez przykrycia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

Na przygotowane naleśniki wyłożyć farsz, posypać żółtym serem  (1 łyżkę) i zwinąć w rulon. 


Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym, polać przegotowanym sosem i posypać resztą sera. Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Podawać z dodatkiem świeżej bazylii.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz