Kluski z bułki tartej

Przepis na smaczne a zarazem tanie w wykonaniu kluski na obiad, przepis pochodzi z okolic Podhala.

Składniki:

Bułka tarta 30 dag
Śmietana ½ szklanki
Pieczarki świeże 10 dag
Ser żółty starty 10 dag
Masło 2 łyżki
Cebula biała 1 szt.
Szynka 10 dag
Mąka 2 łyżki
Jajka 2 szt.
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w kostkę razem z cebulą, przysmażyć na maśle i dodać pokrojoną szynkę. Bułkę tartą zalać śmietaną, połączyć z serem, pieczarkami, szynką i cebulą. Następnie dodać żółtka jajek, przyprawić do smaku i wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na osolony wrzątek niewielkie kluseczki i gotować kilka minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze, polać stopionym masłem i podawać. SMACZNEGO.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz