Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad.
Składanki na biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
Składniki dodatkowe:
½ szklanki soku pomarańczowego 100%
1 duży kubek śmietany 12%
½ szklanki cukru
1 aromat pomarańczowy
2 galaretki o smaku malinowym
3 galaretki kolorowe
1 łyżka żelatyny
½ kg świeżych malin (mogą być mrożone)
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Następnie ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Składanie placka:
Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym. Kolorowe galaretki ugotować oddzielnie, każdą jednej szklance wody i odstawić do całkowitego ścięcia, dowolnie pokroić. Śmietanę wymieszać z cukrem i aromatem do smaku. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę i pokrojone kolorowe galaretki. Następnie wylać na biszkopt i obłożyć malinami i zalać dwoma ostudzonymi galaretkami malinowymi, przyrządzonymi według opisu na opakowaniu. Przenieść w chłodne miejsce do zastygnięcia i podawać na drugi dzień.
świetnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń