Ziemniaki zapiekane z fetą

Ziemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie.

Składniki:

Ziemniaki 4 szt. (duże)
Ser feta 15 dag
Czosnek 1-2 ząbki
Cebula biała 1 szt.
Szczypiorek 1 pęczek
Koperek 1 pęczek
Natka pietruszki 1 pęczek
Przyprawa maggi do smaku
Masło do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej wodzie, po czym przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Ser rozgnieść widelcem, dodać wydrążone ziemniaki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Następnie połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego obficie masłem, pokropić od góry przyprawą maggi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (jest to około 15-20 minut). Podawać na ciepło z dodatkiem zsiadłego zimnego mleka.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz