Pierogi z pieca

Powojenny przepis na smaczne pierogi, pieczone w piecu. Przepis dała mi moja Babcia.

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1 duży ziemniak
1 kalarepa
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki osiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz