Kotlety z pęczaku i selera naciowego

Kotlety nie zawsze muszą być z mięsa. Ten przepis wypróbowałam ostatnio na obiad. Kotlety są również smaczne jak tradycyjne, a myślę że zdrowsze.

Składniki:

10 dag kaszy pęczak
1 biała cebula
2 łodygi selera naciowego
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie razem z pokrojonym selerem. Połączyć z kaszą, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz