Gołąbki wiejskie na parze

Gołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne.

Składniki:

Kapusta włoska 1 główka
Mięso mielone z indyka 30 dag
Mięso mielone wieprzowe 30 dag
Ryż ¾ szklanki
Vegeta do smaku
Sól i pieprz do smaku
Czosnek 1 ząbek
Cebula biała 1 szt.
Sos pomidorowy

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku, po czym odsączyć i ostudzić. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, ostudzić i połączyć z mięsem, zmiażdżonym czosnkiem i zeszkloną cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować około 50 minut do miękkości kapusty. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym. SMACZNEGO!

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz