Baba ziemniaczana z kresów

Stary babciny powojenny przepis na sytą strawę.

Składniki:

Ziemniaki 12 szt.
Ziemniaki ugotowane 3 szt.
Mąka pszenna 1 ½ szklanki
Drożdże 2 dag
Mleko ciepłe 1 łyżka
Woda letnia ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do formy

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru, następnie odłożyć aby drożdże ruszyły. Po czym wymieszać z utłuczonymi ziemniakami, dwoma łyżkami mąki i wlać tyle letniej wody aby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, a w międzyczasie obrać ziemniaki, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku. Łączymy je z rozczynem, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin(najlepiej na noc) w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy powstałą ciecz na dnie miski, wsypujemy resztę mąki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy ręką ciasto. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto ziemniaczane i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu porwać na nierówne kawałki i podawać z kwaśnym mlekiem. SMACZNEGO.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz