Roladka z szynką parmeńską i suszoną śliwką

Wyborne roladki na obiad z nutą słodkości.

Składniki:

Kotlet schabowy 2 szt.
Suszone śliwki
Szynka parmeńska 2 plasterki
Sól do smaku
Maggi do smaku
Cukier trzcinowy
Masło

Przygotowanie syropu trzcinowego:

Cukier rozpuścić w rondelku, dodać ½ łyżeczki masła, chwilę podgrzać i polać przygotowane roladki.

Przygotowanie:

Kotlety opłukać, osuszyć, posypać solą i rozbić tłuczkiem. Następnie położyć plasterek szynki i dowolną ilość suszonych śliwek, skropić przyprawą maggi. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, położyć roladki, lekko podlać wodą, nakryć folią aluminiową . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Pod koniec pieczenia, zdjąć folię i zrumienić roladki. Po upieczeniu polać przygotowanym syropem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz