Placki wiejskie

Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki. Placki udały się w 100%, są smaczne i sycące w sam raz na szybki obiad.

Składniki:

Ziemniaki 5 szt.
Jajka 4 szt.
Ser żółty starty 4 łyżki
Kiełbasa 1 pętko
Sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem z kiełbasą. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy oraz starty ser. Dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz