Pączki z piwem

Przepis dała mi moja ciocia. Pączki mi wyszły super, są puszyste i smaczne.

Składniki:

1 kg mąki
12-15 żółtek
12 dag drożdży
½ szklanki cukru
½ butelki piwa
½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
szczypta soli
słoiczek konfitury
mleko
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie rozczynu:

Drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2łyżki mąki wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 

Wykonanie pączków:

Piwo zagotować. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z rozczynem, , mąką i resztą piwa. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki. Po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, na stolnicy wysypanej mąką formujemy pączki, do każdego dajemy po łyżeczce nadzienia. Pączki smażymy na silnie rozgrzanym oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz