Buchty maślane z konfiturą

Przepis babci Stefci. Bułeczki są wyborne i dosyć proste w wykonaniu.

Składniki:

125 ml mleka
2 żółtka jaja
2 dag drożdży
¾  szklanki cukru
8 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
½ słoiczka konfitury własnej roboty (może być truskawkowa lub inna)

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, wbić żółtka, wlać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Dokładnie wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku, wkładać nadzienie i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawać z kakao lub kawą zbożową z mlekiem.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: